Een arbeidsmigrant is een mens (2)

Mandrie si beton

We horen het steeds: na 1 januari komen er (misschien) duizenden Romenen naar Nederland. Ze zijn op zoek naar werk. Maar wie zijn deze mensen, hoe zien ze eruit, wat zijn hun dromen? Dat moeten we nog afwachten. Als voorproefje kunnen we kijken naar migranten die al eerder zijn vertrokken naar andere Europese landen. De Roemeense fotojournalist Petruţ Călinescu en zijn collega Ioana Hodoiu hebben gedurende drie jaar landgenoten in beeld gebracht, afkomstig uit het noorden van Roemenië, die in Parijs en omgeving zijn beland. Het fotoboek Mândrie şi beton (‘Trots en beton’) is het verhaal van een veranderend dorpsbeeld, van de dromen en drama’s van een groep migranten.

Wat blijkt? Deze mensen werken hard in het ‘importland’ en sturen bijna al hun verdiende geld naar huis. Zoals een van de geïnterviewden in het boek van Călinescu en Hodoiu zegt: “Een gouden regel is dat je nooit alles moet eten wat je produceert. Als je vandaag 50euro verdient, moet je 40 euro bewaren. Als je aan je lusten toegeeft en naar restaurants of cafés gaat, zul je nooit geld overhouden. Nooit. Jamais!” Deze arbeidsmigranten huren dus kamers, leven vaak samen in grote groepen, ze zweten, ze lachen en ze vloeken. Ze koken zoals thuis, helpen elkaar, praten over alles en nog wat. Ze maken vooral overuren door te bouwen, te poetsen en te oogsten. Ze werken hard. Het geld wordt nauwgezet gespaard en thuis ‘geïnvesteerd’. Ze maken in het buitenland harde, eerlijke en lange dagen zodat hun kinderen in Roemenië een beter leven kunnen leiden.

139

De impact is groot en kent vele nuances en lagen. De migranten zelf veranderen, hun families worden geraakt, de geboortedorpen worden omgebouwd. In het boek staat een voorbeeld van een Roemeense boer die zijn succes graag etaleert. Zo laat hij een groot huis bouwen met versierde hekken, een glimmende auto of zelfs een tractor die trots naast het huis tussen de kippen wordt geparkeerd. Het blijft een kwestie van smaak, maar de nieuw verworven welvaart wordt gevierd. Als je nu in sommige dorpen in het district Maramureş (in het Noorden van Roemenië) komt, waar boeren 20 jaar geleden massaal arbeidsmigranten zijn geworden, zie je een waanzinnig beeld. Geen zoete, blauwe huizen met rieten daken, maar enorme huizen, grote auto’s en mega-feesten. De oude migranten willen graag laten zien dat het hun is gelukt. En ze brengen – ik vind dat aandoenlijk en symbolisch – ook een stuk ‘emancipatie’ mee. De huizen zijn ‘modern’ van ontwerp, de cadeautjes op de bruiloften hebben een westerse uitstraling, de auto’s moeten duur zijn. Er zijn migranten die keren terug naar deze paleizen, anderen doen dat weer niet. De oude dorpswaarden en rituelen veranderen geleidelijk.

32

Het meest belangrijke aspect is de verandering van de zielen van de dorpen zelf. Deze mensen hebben ooit heel veel achtergelaten in ruil voor een onzeker bestaan in het buitenland. Ze hebben afscheid genomen van hun ouders, vrouwen, familie en vaak zelfs hun kinderen. Veel relaties lijden eronder, kinderen herkennen hun vader of moeder niet meer en leven met de rug naar de toekomst, verlangend naar vroeger. Zo zijn in al deze zielen uit het dorp diepe littekens voelbaar. De kracht van het project is juist dat de toeschouwers de mix van emoties kunnen voelen. Trost en eenzaamheid, ambities en dromen, liefde en pijn. Het is een universeel verhaal dat gezien en gelezen mag worden. De makers hebben na drie jaar werken in Roemenië en Frankrijk met talloze foto’s en interviews en een korte documentaire het boek Mândrie şi beton uitgebracht. Dankzij een succesvolle crowdfunding actie is er een prachtig en emotioneel document van de 21ste eeuw beschikbaar gekomen.

Foto’s in deze blog: Petruţ Călinescu (http://www.petrut-calinescu.com)

 • albumul Mandrie si Beton
 • albumul5
 • albumul4
 • albumul3
 • albumul2

  Heb je interesse in ‘Trots en beton’? Neem contact met de makers op http://prideandconcrete.com/. Of bestel het boek op: http://www.mandriesibeton.ro/albumul.php.

  2 Responses to “Een arbeidsmigrant is een mens (2)”

  1. Shanna

   Bedankt voor het delen! Heel interessant om te zien. Twee werelden die met elkaar in botsing komen. Het oude en het nieuwe.

   Reply

  Leave a Reply

  Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

  Subscribe to this comment feed via RSS