Omdat boeken moeten blijven bestaan…

1467484_10152042789173184_518479702_n

Onze buren hebben afgelopen zomer besloten om door Roemenië te reizen. Gewoon: vliegen, auto huren, rondrijden, kijken en genieten. Meerdere mensen uit hun omgeving reageerden verrast. Wat moet je daar? Dit heb ik in de afgelopen jaren vaker gehoord. Roemenië? Ik ken ook een ander stel die na twee dagen in Roemenië toch maar richting Hongarije terug zijn gekeerd omdat ze het ‘eng’ vonden in Maramures, een noordelijke provincie van Roemenië. Onze buren vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, het andere stel is vertrokken met een hart vol angsten en een hoofd vol vooroordelen. Daarom blijf ik me verbazen waarom mensen zo weinig weten over al het moois dat dit land heeft te bieden? Mensen, lokale gebruiken, natuur, geschiedenis en cultuur. Heeft iemand zin om zich daarin te verdiepen? Mensen heb je in alle kleuren en maten. Hun dromen zijn net zo bijzonder als uiteenlopend. Ja, dat vindt je ook in Roemenië.

Heb je ooit van “GOG – de levende boekenwinkel” gehoord? Waarschijnlijk niet, zelfs mensen in Roemenië moeten het nog ontdekken. In Târgu Mures, een klein stadje in Transylvanie, wonen en werken twee lieve jonge vrouwen. Oana en Mela zijn begin dertig en werkzaam als actrice. Op de eerste plaats zijn ze dromers en boekenliefhebbers met een missie maar zonder een businessplan. “Mensen kopen boeken” zegt Oana, “alleen weten ze niet altijd wat ze moeten kiezen. Mensen hebben een plek nodig waar ze in alle rust kunnen rondneuzen, vragen stellen en advies krijgen.” Klinkt logisch, toch? Nou dit soort plekken kom je niet vaak tegen in Roemenië.

GOG 1

De gepassioneerde ondernemers zijn zonder een businessplan en inkoop- of marketingbudgetten met de ondersteuning van vrienden begin 2013 een boekwinkel begonnen op de bovenste etage van een gerenoveerd kindertheater. De plek in het stadscentrum is hun aangeboden door de directeur van het gebouw. Hun ruimte van 20 vierkante meter groot is intiem en liefdevol ingericht. GOG is persoonlijk en sentimenteel gezien al een succes, maar economisch absoluut niet rendabel. Dat geeft niet, Oana en Mela denken klein maar hebben grote dromen. Ze zijn ervan overtuigd dat mensen boeken eerst moeten aanraken voordat ze er een of meer aanschaffen. Ze geloven absoluut niet in een webwinkel met boeken, maar ze hebben wel een Facebook pagina.

602304_10152042789163184_1984948498_n

Waarom zouden Roemenen bij GOG boeken moeten kopen? Is het niet makkelijker en economisch voordeliger om de boeken te lenen via een bibliotheek of te delen met je vrienden? Natuurlijk, maar de meiden van GOG ondersteunen ook jong talent. Wil je overleven als schrijver, dan moet je ook je boeken kunnen verkopen. Daarom benaderen ze kleine uitgeverijen en veelbelovende en jonge Roemeense auteurs. Ze organiseren voordrachten en debatten. Ook houden ze ‘ruilavonden’ in hun kleine winkel waarbij (potentiele) klanten de gelegenheid hebben om fysiek boeken uit te wisselen. Alles vanuit de liefde voor boeken. Een andere missie is om kinderen te enthousiasmeren. Ze nodigen schoolklassen uit of gaan – in de zomermaanden – in een mooie binnentuin met een cafe boeken voorlezen.

Oana en Mela zijn net begonnen, en proberen op hun manier mensen aan zich te binden en trouwe klanten te vragen wat ze graag willen lezen. Het is een avontuur maar op de eerste plaats een mooie droom die ze elke dag beleven. Wat ze nodig hebben zijn meer klanten. Mocht je ooit in Targu Mures zijn, vergeet niet in langs te gaan bij GOG, de levende boekhandel.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS