Dagdromen

©foto http://www.flickr.com/photos/nca-ncu/sets/72157635002809132/

Als het buiten grauw is, de regendruppels langzaam neerdalen, iedereen zich naar binnen haast en je jezelf er op betrapt de dagen eindeloos af te tellen tot de winterjassen terug in de kast kunnen, dan heb ik de gezonde gewoonte om te dagdromen. Meestal droom ik van zomerse momenten.

En zo moest ik gisteren denken aan een dag in augustus vorig jaar. We waren in de Karpaten in de buurt van de beroemde ‘Vulcani noroiosi’ (de‘moddervulkanen’). Het was een prachtige dag: heet, het was windstil en rustig op de weg. Onderweg naar Brasov vanuit Buzau – een gebied dat ik niet kende en dat ons heeft verrast met het mooie landschap – vroeg mijn Roemeense reisgenoot of wij iets bijzonders mee wilde maken.
Natuurlijk.

 • Tabăra de sculptură Măgura
 • Tabăra de sculptură Măgura
 • Tabăra de sculptură Măgura
 • Tabăra de sculptură Măgura

  Hij nam ons mee op een klein zijweggetje dat door de bossen ging. Kilometers mooie bomen en bijna geen andere auto’s. Wederom prachtig. Tot we arriveerden bij een – zo bleek later – beroemd orthodox klooster. Het was erg druk bij het Ciolanu klooster, zoals bij alle kloosters in Roemenië. Maar we draaiden ons om en recht tegenover het klooster bevond zich een verlaten paradijs: het openluchtmuseum Măgura (tabăra de sculptură de la Măgura). Op 21 hectare bosgrond – tussen de grazende koeien – zagen we uit steen gehakte beelden. Een aantal daarvan waren vreselijk mooi.

  ©foto http://www.flickr.com/photos/nca-ncu/sets/72157635002809132/

  De permanente beeldententoonstelling is een initiatief geweest van beeldhouwer Gheorghe Coman. Het stond symbool voor het vieren van het moment waarop de stad Buzău 1600 jaar geleden voor het eerst werd genoemd in historische documenten. Gedurende 16 jaar hebben 163 beeldhouwers twee maanden per jaar (augustus en september) op deze plek doorgebracht om vrij te kunnen schaven aan hun beelden. Het is absoluut geen toeristische attractie  En terwijl dagelijks honderden dagjesmensen in het nabij gelegen klooster kaarsjes branden voor de levenden en de doden, liggen 256 beelden te wachten om ontdekt te worden. Het openluchtmuseum is een bijzondere plek: rustig, fijn, mooi en voor degenen die in de hogere machten geloven spiritueler dan de kloosters die ik daar in Roemenië heb gezien.

  Tabăra de sculptură Măgura

  Tabăra de sculptură Măgura

  Leave a Reply

  Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

  Subscribe to this comment feed via RSS