De ‘revival’ van oude tradities.

Oianu by nca.ncu

Ik had vandaag in Boekarest moeten zijn. Designer Adrian Oianu en zijn team vieren daar feest en ik had daar nu bij kunnen zijn. Maar ik zit hier in Amsterdam. Ik draag wel de mooiste rok die er is en daar wil ik snel een verhaaltje vertellen.

Al een tijdje volg ik een interessante trend in Roemenië: de ‘revival’ van oude tradities. Ambacht en mooie dingen van ‘vroeger’ keren terug. En hét symbool van de Roemeense tradities is de Roemeense blouse. IA. Ja, zo heet het. Ik sprak een tijdje geleden een aantal jonge Roemeense vrouwen en iedereen kan zich de ‘verplichte’ clubjes volksdansen als kind nog herinneren. Toen was deze ‘IA’ helemaal niet geliefd. Niemand – althans de mensen die ik kende – wilden het dragen. Stel je nou voor: bijna puber, verlangens naar een jeans uit het buitenland. Maar je moest uren lang dansen op volkse muziek met volkse kleding aan. Maar tijden veranderen. Als je vandaag de dag de online jungle doorzoekt zie je een een waaier aan initiatieven – sommigen zeer commercieel – die bijvoorbeeld deze Roemeense blouse een nieuw leven willen geven.

 • DSCF5846
 • DSCF5842
 • DSCF5833

  Zo zoekend ben ik op de Facebook pagina van kledingontwerper Adrian Oianu gekomen. Binnen een aantal minuten ben ik gevallen voor de elegantie en authenticiteit van zijn verhaal. Want met zijn kleding vertelt hij het verhaal van de Roemeense vrouwen: mooi, trots, gedreven, puur. Geen ijdelheid maar blijheid. Na jaren verblijf in het buitenland is Oianu teruggekeerd naar Boekarest om daar een sterk verouderd kledingdesign te vinden, zonder ziel en niet al te mooi. Hij is vervolgens op zoek gegaan en diep gaan graven in de Roemeense tradities. Vol trots presenteerde hij precies twee jaar geleden zijn interpretatie van de oude Roemeense kleding, gemaakt met respect voor de eeuwenoude ambacht en voor duurzaamheid. Hij zoekt oude stukken kleding (soms 80-100 jaar oud) en die verwerkt hij in eigentijdse kledingstukken, met mooie materialen, prachtige kleuren en fijne details. Ze zijn gemaakt met liefde. En dat voel je.

  En zo zijn de Roemeense rok, t-shirt en jas geboren. Kijk hier eens: http://www.adrianoianu.com/worn-and-loved-around-the-world/. Ik zeg van harte, ofwel ‘La multi ani’! En lieve groeten – ook voor zijn twee fantastisch lieve PR dames – uit Nederland.

  Een fan.

  Belangrijke mededeling: sinds kort zijn Oianu en zijn team gestart met een – in een eerste instantie – virtueel ‘museum van de Roemeense blouse’. Met de aankoop van een Roemeens t-shirt wordt het opstarten van een fysiek museum ondersteund. Neem een kijkje op hun Facebook pagina en zie waanzinnige oude stukken. Misschien zien we ze ooit in het echt in Boekarest tentoongesteld.

  Leave a Reply

  Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

  Subscribe to this comment feed via RSS