#IA

IA RoemenieAnders

Jaren geleden waren we aan het rondrijden in het westen van Transsylvanië. Je had daar dorpen waar toen nog oude spullen uit die omgeving verkocht werden langs de weg. Als je nu daar zou rijden zou je meestal massaproductie zien, vaak met een ‘made in China’ op de etiket. Maar vroeger….

Ja vroeger kon je nog verrast worden. Een oude dame nodigde toen ons uit om naar binnen te gaan. Buiten had ze potten en houten lepels te koop, binnen meubelen en een paar oude witte blouses. Ik zaten kledingstukken bij die door mannen waren gedragen. Ik werd verliefd op de ‘lelijkste’. Zichtbaar oud en gebruikt, wit katoen met een paar gele vlekken, geen bloemetjes en kleuren. Het voelde een beetje ruw maar ik was er – nog steeds – zielsgelukkig mee.

 • Processed with VSCOcam with f2 preset
 • Processed with VSCOcam with f2 preset
 • IA
 • IA RoemenieAnders

  In de nacht van 23 op 24 juni zullen – zo gaat de mythe rond – de Sânziene dansen en zingen. Dit zijn goede feeën met magische krachten die zorgen voor een rijke oogst, voor vruchtbaarheid en voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. De oorsprong van dit feest ligt ver in het verleden: de zon, een godin die Diana heet of christelijke heiligen worden hier in verband mee gebracht (meer kan je op online lezen). Roemenen vieren dus morgen de Sânziene ofwel Dragaica. Als de ‘feeën’ bij elkaar komen dansen ze, de Roemeense ‘hora’ (=dans). En bij een ‘hora’ hoort ook een ‘IA’ (de Roemeense blouse)

  Een slimme geest (je vindt ze op La Blouse Roumaine) had een briljante idee het jaarlijkse feest van de Sanziene op de nacht van 23 en 24 juni te combineren met het internationale feest van de Roemeense blouse? Duizenden gewone Roemenen, commerciële mensen en creatieven doen mee. Op 24 juni zal de sociale media worden overspoeld met foto’s van #IA. Volg daarvoor hashtags zoals #IA #romanianblouse #24iunie #ziuaiei of #lablouseroumaine. Het is in alle talen want de ‘IA’ komt terug in het werk van Matisse maar ook die van Tom Ford, het wordt gedragen door gewone meisjes en door wereldsterren. Tik de hashtags in en je ziet honderden, zo niet  duizenden mooie plaatjes voorbijkomen. Een feest van trots zijn op oude, mooie dingen die altijd zullen blijven fascineren.

  Meer inspiratie:

  Musée de La Blouse Roumaine // Galateca

   

  Leave a Reply

  Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

  Subscribe to this comment feed via RSS