Over mensen en honden

mensen en honden

Omdat we onszelf ‘Roemenië maar dan anders noemen’ komen steeds vaker berichten (gepaard met gruwelijke foto’s) binnen die klinken een beetje als volgt: weet je, Roemenië is wel een land van barbaren waar zwerfhonden – zie dus foto ta ta ta – op vreselijke manieren gedood worden. En de berichten zijn ook afschuwelijk en de foto’s blijven je achtervolgen.

Diep triest. Ik heb geen zicht op dit gebeuren. Ik hoor dat bijvoorbeeld in Boekarest vele ongelukkige ontmoetingen tussen de zwerfhonden en de bewoners plaatsvinden of dat de fietsers niet zomaar buiten de dorpen op avontuur kunnen gaan. Ik zeg ook niet dat er geen imbecielen rondlopen die honden doden. Ik hoor geluiden van mensen die misbruik maken van het Europese geld dat naar Roemenië gestuurd wordt om de honden te steriliseren. Ik zeg wel dat de politiek en lokale besturen falen om dit probleem op een elegante en empathische wijze aan te pakken.

mensen en honden

Maar ik WEET zeker dat er vele vele vele mensen zijn die van honden houden, net zo veel als Nederlanders. Zoals meneer Pop die zijn hele leven lang talloze honden uit de straat heeft geplukt, gevaccineerd, gesteriliseerd en verzorgd uit zijn bescheiden inkomen. Zoals Ovidiu, zoals de ouders van mijn beste vriendin, zoals de buren in het dorp waar wij vaak vakanties doorbrengen, zoals zoveel mensen die we kennen. Ik heb het rondgevraagd… Geef nou eens eerlijk toe, ken je of heb je gehoord van iemand die dit soort gruwelen pleegt? Nee. Beschaafde mensen – laag en hoog opgeleid – doden honden NIET. Ik heb geen enquête nodig om ervan overtuigd te zijn dat Roemenen net zo empatisch – althans als het om honden gaat – zijn als andere volkeren. Maar ik verwelkom wel het grote ‘nieuws’ van vandaag. In opdracht van Stichting VIER VOETERS is de Roemeense bevolking door onderzoekers geënquêteerd over de houding tegenover het doden van zwerfhonden. Heel ‘verrassend’ is, en ik citeer: “62 procent van de bevolking is tegen het doden” en “84% geeft er de voorkeur aan om zwerfhonden in dierenasiels op te vangen”. Dat stemt toch hoopvol?
mensen en honden
“72% van de Roemeense bevolking zegt bovendien dat ze het ermee eens zijn dat honden na castratie weer op straat mogen leven” en “66% procent van de Roemenen zou weigeren om te stemmen voor een partij die het doden van zwerfhonden ondersteunt”.

Ze hadden mij moeten vragen. Of een van mijn vrienden. Achter elk mens schuilt meer moois dan we eerst denken te vinden.

 

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS