Over passie gesproken

Roemeense wijnen

Als ik Roemeense wijnen zeg, waar denk je dan aan?

‘He, zei je Bulgaarse wijn? Vies! Iets uit onze studentenjaren.’

Nee, ik vraag naar wijnen uit Roemenië!

Dan zou iemand misschien kunnen roepen: ja, er is een Roemeense wijn te koop bij de Hema voor 3,75 euro. Een ander zou zeggen: je bedoelt toch rode wijn vermengd met Cola? Best flauwe voorbeelden, maar ik vrees dat de meeste reacties van de verfijnde en minder verfijnde wijndrinkers onder het kopje ‘onbekend maakt onbemind’ zullen vallen.

De meerderheid zou zijn schouders ophalen en toegeven dat ze geen Roemeense wijnen kennen of er geen belangstelling voor hebben. Ik heb jarenlang af en toe ‘gegoogeld’ op Roemeense wijnen. Bijna nooit iets gevonden. Ik heb jarenlang in slijterijen gevraagd naar een (goede) Roemeense wijn: ik werd vaak raar aan gekeken. Een jaar geleden ben ik “Roemwijn” tegengekomen: ‘roem’ van Roemenië maar ook van roem. Hier was over nagedacht, de naam klopte, de selectie was duidelijk en de informatie nodigde uit naar meer. Ik ben geen expert in wijnen. Maar als worden zoals Plavaie, Feteasca Alba (witte meisjesdruif),  Feteasca Neagra (zwart meisjesdruif) en Sarba lees, word ik nieuwsgierig. Want hierachter moet zich een verhaal schuilen.

 • Processed with VSCOcam with f2 preset
 • Processed with VSCOcam with f2 preset
 • Processed with VSCOcam with f2 preset
 • Roemeense wijnen
 • Roemeense wijnen

   

  En dat is ook zo. Als je de site van de Nederlands-Roemeense wijnliefhebber en marketeer Cristina Andriescu doorneemt, leer je dat Roemenië een eeuwenlange wijntraditie heeft en dat het Roemeense wijnassortiment verschillende “waardevolle inheemse druivenrassen” kent. Vanaf de eerste pagina op de site voel je de passie van de initiatiefneemster. Vol trots wil ze ons meenemen op een “ontdekkingsreis naar de verbogen schatten uit de Roemeense wijnkelders”. Ah, dat klinkt veelbelovend. Ik heb dus met Cristina afgesproken bij haar thuis in Den Haag. De wijnen staan mooi gepresenteerd en de ‘bubbels’ uit Roemenië worden gekoeld uitgeschonken met wat zoetigheden. Met de kenmerkende Roemeense gastvrijheid vertelt ze vol enthousiasme haar verhaal.

  Het is begonnen in 2012: op haar 40ste verjaardag (mag ik dat eigenlijk zeggen?) kreeg ze als cadeautje een wijncursus bij Wine & Spirit Education Trust. Haar familie en vrienden vonden dat haar liefde voor wijn verdieping nodig had. Een gouden greep, die haar passie voor wijn heeft ontwikkeld. Maar Cristina is een doener en tijdens haar ontdekkingsreis denkt ze meteen aan de potentie van de wijnen uit haar geboorteland en komt ze in actie. Natuurlijk verkoopt ze ook Roemeense kwaliteitswijnen, gemaakt van – de bij Nederlandse consument bekende –  internationale wijnrassen Pinot Noir, Sauvignon-Blanc, Chardonnay en Cabernet-Savignon.
  Roemeense wijnen

  Wat zo mooi aan dit verhaal is, is dat Cristina juist speciaal op zoek is gegaan naar oude inheemse druivenrassen met een verhaal, met een rijke historie. De focus op iets bijzonders, de missie om mensen het onbekende Roemenië te laten ‘proeven’ en de bevlogenheid waarmee ze dit uitdraagt, die werken aanstekelijk. Gaat haar bedrijf groeien? Zeker: ze gaat samenwerken met vijf wijngaarden (nu werkt ze samen met twee: Corcova en Crama Gîrboiu) die authentieke Roemeense wijnen verbouwen, en ze gaat iets bijzonders organiseren met een Nederlands reisbureau gespecialiseerd in Roemenië (ik weet niet of dit eigenlijk kan noemen, maar daar hoort u later ongetwijfeld meer over). 

  Ik heb een vriend die steeds grappen maakt over “Roemeense passie”. Nou, die kan ik ook bij Cristina proeven. Passie, gedrevenheid en liefde voor het authentieke Roemenië. Het komt vast goed met Roemwijn.

  Extra tip: Een extra tip: hou Feteasca Neagra in de gaten, een edel, rood druivenras uit de tijd van Daciërs. De wijnen hebben een aroma van droge pruimen en zwarte bessen. Men zegt dat deze wijnras Roemenië op de internationale wijnkaart (terug) gaat zetten.

   

  2 Responses to “Over passie gesproken”

  1. Victoria Schreuder Dobrescu

   beste allen,
   met veel interesse lees ik van tijd tot tijd op jullie website. Wat leuke verhalen zeg! Ik woon sind 1982 in Nederland en ik zou graag Roemeense wijnen willen proven/kopen. Zou ik een adres van u mogen ontvangen. Dank met vriendelijke groet,
   Victoria
   V

   Reply
   • admin

    Dag Victoria, dank voor je mooie worden. We hebben alleen maar een stuk hierover geschreven, maar de importeur van lekkere Roemeense wijnen is Cristina Andriescu van http://www.roemwijn.nl. Haar contactgegevens worden gemeld op haar site. Hartelijke groeten!

    Reply

  Leave a Reply

  Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

  Subscribe to this comment feed via RSS