Roemenië kies wijs, luister naar je hart.

Golden Flat van Alexandru Potecă (1977)

Roemenië stemt vandaag weer in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ponta versus Iohannis. Twee mensen die gelinkt zijn aan politieke partijen die Roemenië niet veel goed hebben gedaan: corruptieschandalen en vriendjespolitiek hebben de Roemenen verlamd. Wat ze ook kozen, het resultaat werd hetzelfde. Armen werden armer en de rijken werden rijker.

Zo heb ik Roemenië de laatste 25 jaar meegemaakt: een natie vol met wanhopige, lieve mensen op zoek naar een beter leven. Met de verkiezingen zie je een land verdeeld door allerlei factoren: blauw versus rood, jong versus oud, online versus offline, Transylvanie versus de rest van het land, hoogopgeleid versus laagopgeleid, gelovig versus ongelovig en steden versus dorpen.

Maar nu voelt het anders. En het is ook anders: als je alleen al de afgelopen laatste weken overziet, zie je dat de sociale media explodeert en gaan mensen de straten op. Alle ogen zijn gericht op de 3 miljoen Roemenen in de diaspora. Na de chaos van de eerste ronde is het nog maar de vraag of ze deze keer wel waardig kunnen stemmen, maar ze geven niet op. Wat mij opvalt is dat de kiezers 25 jaar na de Revolutie de zuurstof van vrijheid, transparantie en zelfrespect eist. Mensen willen waardig kunnen leven, ze willen weten wie daarover aan de leiding beslist en vooral hoe de besluiten genomen worden. Ze eisen transparantie en respect. En dat doen ze met humor en op gepassioneerde wijze. Ze eisen een definitieve breuk met het verleden. Ze willen vooruit kijken. Hun stem wordt weer gehoord.

Roemenië kies wijs, luister naar je hart. En laat de De ‘Gouden jaren’ van kameraad Ceausescu precies waar ze horen te zijn: in een museum.

 • DSCF8562
 • DSCF8559
 • DSCF8557
 • http://ncancu.tumblr.com/post/102685504744/epoca-de-aur-the-golden-era-as-ceausescu-named
 • DSCF8554
 • http://ncancu.tumblr.com/post/102685504744/epoca-de-aur-the-golden-era-as-ceausescu-named

  De foto’s zijn gemaakt bij de tentoonstelling Transformatie – Roemeense beeldhouwkunst 25 jaar na de revolutie http://beeldenaanzee.nl/1989-de-roemeense-omwenteling/ (“Het opvallende centrum van de tentoonstelling wordt gevormd door de Golden Flat van Alexandru Potecă (1977), een uitbeelding van een standaard Roemeense woning met interieur zoals dat onder het communistische bewind voor de bevolking werd voorgeschreven en door de kunstenaar geheel in goud is uitgevoerd.”)

  5 Responses to “Roemenië kies wijs, luister naar je hart.”

  1. K.J.

   Ce mai balamuc pe media, cu toate cozile de la votare de prin marile orase europene! Te apuca si rasul. Ma intreb, oricum, daca are Iohannis vreo sansa. Tu ce spui?

   Reply
   • Ioana

    Ma intreb daca un Iohannis este deajuns pentru o schimbare radicala. Are in spate partide care au ‘lucrat’ din plin in ultimii ani. Dar – si asta e in ochii mei absolut fantastic – Romania pare trezita! Suntem pe stazi, vrem o tara decenta. Tu ce crezi?

    Reply
    • K.J.

     Nu stiu daca Iohannis este deajuns pentru o schimbare majora. Mai mult de 10 ani traiti in afara Romaniei si refuzul constient de a mai asculta tambalaul politic romanesc m-au facut sa nu mai fiu la curent cu ce se intampla cu adevarat acolo. Doar daca imi voi intreba cativa prieteni ramasi inca in Romania s-ar putea sa inteleg mai bine. Pana atunci, sunt cam spectator. Dar pare sa fie mai bun pentru tara cineva care nu este declarat pro Rusia si pro Putin, macar :-)

     Reply

  Leave a Reply

  Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

  Subscribe to this comment feed via RSS