Ergens in September

© Nca.Ncu / Ioana Biris

Het zou een opsomming van ‘mooie dingen’ uit Roemenië moeten zijn. En dat is en blijft het ook, maar in het geval van ‘Septembrie Candva’ is het verhaal de man hierachter net zo bijzonder. Want als je – via Facebook – zijn mooie sieraden van hout en stenen ziet, kan je niet achterkomen wie de maker is. Of zijn er meer? Het bleek geen groot mysterie te zijn maar pure bescheidenheid.

Ik heb een bestelling geplaatst en omdat we toevallig in Roemenië waren, heb ik Catalin ontmoet om mijn pakketje op te halen. Het contact – via mail en daarna eenmalig live – verliep fijn, het voelde vertrouwd, bijzonder. Waarom geen naam: dat zou volgens hem niet relevant zijn. Zijn werk moet in de ‘spotlights’ blijven. “I know, you love the song but not the singer”.

Meer info over Septembrie Candva

Facebook / Etsy 

DSCF9323 © Nca.Ncu / Ioana Biris

Onterecht. Want Catalin heeft ervoor gekozen om een klein en kwetsbaar, maar vrij leven te leiden. Dat kennen we hier in Nederland al langer. We willen niet met bazen en volgens protocollen werken, het kantoor kan ook aan huis zijn met spelende kinderen naast je, de 9 tot 5 mentaliteit verliest terrein. Ja, soms moeilijk en kwetsbaar, maar oh zo vrij. Ook Catalin heeft de sociale standaarden – en die zijn nou echt erg belangrijk in Roemenië – de rug toegekeerd. Het leven ‘zoals het hoort’ moet je vooral niet al te serieus nemen. Amen! Zonder lange termijn plannen, met gebruik van zijn talent – werken met natuurlijk materialen -, door kansen te pakken en gedreven door de wens om vrij te zijn, is Septembrie Candva geboren. Biedt zijn business zekerheid? Nee. Is het hard werken? Zeker. Voelt hij zich vrij? Meer dan zeker. Heeft hij plannen? Ja, hij wil oud worden op een mooie manier en zijn kind een fijne toekomst bieden.

Dus moet Catalin ook niet even ook onder de aandacht komen? Ik vind van wel.

DSCF9348 © Nca.Ncu/ Ioana Biris

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS