Beste Linda de Mol

Uit verveling zocht ik gisteravond een woord op twitter: #Roemeens. Wat zou dat opleveren anders dan wat je normaal gesproken tegenkomt op sociale media? Tot mijn verbazing las ik de volgende tweet: “Elise Schaap speelt in Familie Kruys de Roemeense Ruxandra”. Dat maakt je nieuwsgierig. Elise Schaap, de getalenteerde Nederlandse actrice + Familie Kruijs, heel veel tamtam de afgelopen weken voor deze nieuwe serie van alleskunner Linda de Mol + Ruxandra.

Ik las dus het interview van Elise Schaap op de site van Kemna, het grote castingbureau uit Amsterdam:“Het accent is een groot deel van het personage, naast de glimmende stofjes en een hoop bling bling natuurlijk!”. Natuurlijk. Ik ken de serie niet, maar blijkbaar heeft deze Ruxandra een relatie met een oudere man en gebruikt ze “veel erotische teksten”. Dus de actrice benadrukt – terecht – dat de rol niet bij een stereotype moest blijven steken, en zei dat de uitdaging was om “haar menselijk te maken en niet alleen een karikatuur neer te zetten”.

Ik ben benieuwd. Ik heb nog geen aflevering gezien, maar als ik mij een beeld probeer te vormen – Roemeense vrouw, bling bling, accentje, glimmende stofjes, trouwt oudere man, erotische teksten – dan denk ik dat ‘onze’ Elise een pittige uitdaging heeft. Hoe zou je zoiets zowel ‘menselijk’ als geloofwaardig neer kunnen zetten? Ik wens Elise veel succes en vanavond zal ik om 21:39 klaar staan om de tweede aflevering te bekijken. En ik zal zeker oprecht lachen, want dit soort Roemeense chicks bestaan echt.

Maar: ik vraag me af hoe zou het zijn als zo’n serie een ander type buitenlander/ allochtoon/ nieuwkomer/ gelukszoeker zou afschilderen? Een paar ideeën:

  • Thomas, de weduwnaar in de serie heeft gezondheidsproblemen (zullen we iets met de prostaat noemen?) en wordt uitstekend geholpen door een … Roemeense arts (knap en empatisch);
  • de zoon van een personage, ongelukkig getrouwd met zijn jeugdvriendin, wordt verliefd op een prettig gestoorde ….. Poolse kunstenares die antikraak in Amsterdam woont;
  • de personage van Linda de Mol drinkt witte wijntjes samen met haar …. Bulgaarse vriendin (tevens consultant bij KPMG en liefhebber van niet glimmende stofjes).

Stereotypes zijn er om mee te werken en ook om de RTL4-achtige avonden mee in te vullen. Wie een beetje zelfspot heeft, zal ook hartelijk meelachen. Dat weet en gebruikt de bedenkster van  ‘Gooische Vrouwen’ heel goed. Maar hoe zou het zijn om aan miljoenen kijkers misschien een keer de andere kant te laten zien? En dan moet Elise Schaap echt hard werken: accentje maar dan in combinatie met een anti-stereotype karakter.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS