Goed nieuws

bron @Parool

Kijk, dit is nou zo een bericht dat mij op een verkeerde spoor zet. Het Parool citeert uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau: ‘ Roemenen doen het goed hier’ in Nederland. Jazeker iets positiefs: de tsunami aan ‘gelukzoekers’ bleef uit en Nederland is nu een gering aantal – vooral hoogopgeleide, goed Engels sprekende en jonge – Roemenen rijker. Hoe zullen dit soort gegevens het imago van ook mijn bevolkingsgroep beïnvloeden? Waaaauuuu.

Nu ben ik toevallig in een nieuwe fase van mijn leven beland. Ik ben klaar voor iets nieuws, naast het voor mijn zo vertrouwde en geliefde Noordam en De Vries onderzoekswerk. Ik creëer mijn eigen projecten, wil iets nieuws leren en zoek ook een andere invulling voor mijn werk. Dus zzp’er of toch ook ergens anders in dienst… Dit is een groot dilemma. Je drinkt kopjes koffies met veel mensen maar je komt ook de KvK’s en UWV’s van dit land tegen. En toevallig zat ik afgelopen week te praten met een ambtenaar. Allemaal officieel, maar uiterst vriendelijk en uiteindelijk best gezellig. Als laatste dacht ik brutaal te zijn en vroeg ik: wat is het nou handiger? Solliciteren met mijn eigen naam (Biris zou volgens sommigen zelfs een beetje Turks klinken en dat in combinatie met een 100% Roemeense achtergrond kan een groot handicap op de arbeidsmarkt vormen) of met de chique Engelse naam van mijn man? Meneer de ambtenaar glimlachte zacht.

Ik liep weg en dacht: ik ga experimenteren met een andere naam.

En nu lees ik dit bericht uit Het Parool. Toch maar mijn besluit terugdraaien? Want zo’n bericht zal voor verwarring zorgen :)
Wat ik verder ga doen is minder relevant. Wat wel relevant blijft, is de reële afname van je kansen als je dus een naam draagt of een paspoort hebt die niet in de doos passen met daarop het etiket ‘herkenbaar dus OK’.

Ioana
http://ioana-biris.strikingly.com

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS