Pegas

@ Nca.Ncu / Ioana Biris

In de jaren 70 van de 20ste eeuw zijn de Pegas fietsen geboren. In Zărnești! Een half uurtje rijden van Braşov in het hart van Roemenie. Ja, je kon je echt gelukkig prijzen met een Pegas fiets, die bekend stonden om hun rare stuur en gekke zadel. Stoer toeren tussen de flats van je stad op zo’n bijzonder glimmend exemplaar. Na 1989 is het geliefde fietsmerk langzaam in verval geraakt. Goedkopere (lees: Made in China) exemplaren wisten de markt te veroveren. De afgelopen vijf jaar hebben de Roemenen het echte fietsen ontdekt: varierend van stoere mountainbikes, chique stadsfietsen en ook de populaire ‘fixies’ die bij de Roemeense hipsters net zo geliefd zijn als in Amsterdam of andere wereldsteden.

©

Enfin. Er wordt gefietst en dat is goed nieuws. Terug naar de Pegas van Roemeense origine. Een aantal dappere ondernemers hebben het nostalgische symbool uit mijn jeugd nieuw leven in geblazen. Het verhaal van deze fiets was te mooi om in de vergetelheid te raken. In het befaamde Garajul Ciclop gebouw in Boekarest zijn deze Pegas fans vanaf nul begonnen. De zesde generatie Pegas verovert sinds 2012 Roemenië, maar het merk wordt ook in andere landen verkocht. In 2014 werden er 1500 stuks verkocht. Ik hoop dat de verkoopcijfers in 2015 zij gegroeid. Het atelier van Pegas in het midden van Boekarest aan de Bulevardul Magheru moet u zeker gaan bezoeken. Ik kan niet wachten tot de eerste Pegas verschijnt op de Amsterdamse grachten. Wie weet?

©

Meer info: http://www.rri.ro/en_gb/the_pegas_bike_gains_ground-2532096 of https://www.facebook.com/bicicletelepegas/?fref=ts

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS