Als het om kinderen gaat

Omul de artificii

Een tijdje geleden viel een pakket op mijn deurmat. Een boek, geschreven in het Roemeens. De auteur, de bescheiden en gepassioneerde Cristina Winters – zo bleek later toen we elkaar spraken – woont al bijna 10 jaar in Nederland en is docente Engels. Ze schrijft ‘geen trieste verhalen’, maar verhalen die de waarheid vertellen. Wat begonnen is met een blog leidde in 2016 tot het boek ‘Omul de artificii‘. Deels autobiografisch, het boek schetst het leven in een gezin in Roemenië vanuit de ogen van een kind. Een speels beschreven verhaal in 110 pagina’s over een meisje dat zelf haar leven beschrijft. Je leest het aanvankelijk minder snel dan verwacht en dat komt door de diepere landing. Je voelt constant iets dreigends.

Roemenië is herkenbaar omschreven, je kunt bijna de geuren ruiken van het dorp waar de kinderen uit het boek op vakantie gaan of het flatgebouw waar ze wonen. De relaties en gesprekken met de oma, de moeder of het broertje, de pijnlijke keuzes die het kind moet maken, het gebrek aan lachen en aan liefde en de persoonlijke drama’s. Ze zijn universeel. Toch doen een aantal elementen mij echt aan Roemenië denken: het niet echt bespreken van een probleem, een zee van ongeschreven regels, van dingen die er ‘gewoon zijn’ en daardoor geaccepteerd worden, de manier waarop de volwassen personages praten. Hoe de rollen in een gezin worden bepaald, en hoe de kinderen zich maar moeten aanpassen. Een boek dat een trieste waarheid vertelt op een emotionele en subtiele manier. Het is simpelweg niet altijd makkelijk om kind te zijn.

Dat sommige kinderen in Roemenië – door allerlei redenen zoals armoede, ziekte, persoonlijke drama’s – het moeilijk hebben is bekend. En elk stap telt die gemaakt wordt om ze te helpen. Dat geldt ook voor dit boek: de opbrengsten van de verkoop worden gedoneerd aan de stichting For Children. For Children heeft als doel om kinderen en jong volwassenen uit Roemenië van middelen te voorzien zodat zij nieuwe kansen krijgen om hun potentieel te ontwikkelen.

Screen Shot 2017-11-24 at 15.48.12

Het 10-jarig bestaan van For Children wordt zondag 26 november gevierd met een cultureel evenement. Ervaar Roemenië dit weekend midden in Amsterdam en steun deze stichting: Romania Express(ed), tweede editie. Het publiek krijgt aanstaande zondag een bijzondere middag met muziek en kunst: geniet vande talentvolle en fantastische Anamaria Stamp, Alex Simu, George Dumitru en Anna Antipova. Kunstenaar Stefan Postol is er ook met zijn schilderijen. Roemwijn biedt een exclusieve wijnproeverij voor degene die een studiebeurs financiert voor een van de kinderen die door For Children wordt ondersteund. Op de Facebook pagina van het event kunt u meer lezen over het programma en over de kinderen die nu door de stichting worden geholpen.

Kom dus langs. Geef het door.

 

FORChildren: Romania Express(ed)

zondag 26 november 2017 13:00 – 18:00 

Dokzaal, Plantage Doklaan 8-12, 1018 CM Amsterdam,

https://www.facebook.com/events/363080764120437/

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS