Op naar 2018. Happy New Year allemaal. PS. Het gaat nu sneeuwen.

IMG_5221

Hier zitten we dan, de laatste dag van 2017 wordt gevierd in Roemenië. In Roemenië en in onze eigen zeer comfortabele bubble. Het vuur knispert in de open haard, een Cabernet Sauvingnon-etje wacht geduldig om geopend te worden, muziekje op het achtergrond, kranten en boeken staan in de rij om gelezen te worden. De deuren zijn dicht en we kunnen nu wachten – veilig en voldaan – op een nieuw jaar.

We hebben een huis in een dorp dat nu, december 2017 en zonder sneeuw, best verdrietig, grijs en kaal eruit ziet. Net als alle andere steden en dorpen die we vanaf Boekarest tot hier hebben gezien. De laatste dagen hebben we vrienden en kennissen gesproken over het leven, hun leven en die van ons. Geen significante steekproef maar wel een groep mensen die ervoor hebben gekozen om in een eigen bubbeltje te leven.

IMG_5208

IMG_5206

Een succesvolle arts, een jonge vrouw die haar leven begint op te bouwen, een corporate mevrouw met grote dromen, een intellectueel gezin bedolven onder de boeken en papers, een stel dat gepensioneerd is, een vrouw die binnenkort met pensioen gaat, een typisch ‘diaspora’ stel dat eventjes terug is om hier Kerst en Oud en Nieuw te vieren. Er wordt gepraat over relaties, eten, reizen, kinderen, scholen, gezondheid, geld en plannen voor de toekomst. Als ik naar de sociale of politieke kwesties vraag, krijg ik als antwoord dat dit soort zaken buiten hun macht vallen en dus niet relevant zijn. Ze zitten natuurlijk in hun bubble. Je kunt er namelijk toch niks aan doen. Corruptie regeert en je doet er aan mee, of je negeert het bestaan ervan. Er tegen vechten heeft geen zin. Men kiest voor zijn bubble uit zelfverdediging, bewust of onbewust.

IMG_5220

Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom de bizarre wetswijzigingen die de regering nu probeert op te leggen, zo weinig mensen op de been heeft gebracht om buiten op straat te gaan protesteren. Mensen zijn moe en denken dat ze niks kunnen veranderen. Het voelt net zo grijs als de lucht buiten vandaag. Maar dan komt er een klein jongetje binnen: op een deel van een heuvel heeft hij een strook sneeuw gevonden. Het is genoeg om op te kunnen sleeën. Hoezo geen echte winter?

“Kom jij ook mama? Het is zo leuk!”

Ik verlaat mijn bubble en loop naar buiten. Ik ga deze laatste dag van het jaar door de ogen – vol hoop – van een kind bekijken.

Later, als we met z’n tweeën kletsen, zegt hij:

“Begint morgen echt een nieuw jaar? Nou, 2017 was het beste jaar van mijn leven”.

Op naar 2018.

Happy New Year allemaal.

PS. Het gaat nu sneeuwen.

IMG_5225

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS