Nostalgie & Discoteca

IMG_0658

Dat mijn kinderen met mij naar een concert van De Dijk willen, is best bijzonder. En dat mijn dochter er nog steeds van baalt dat ze twee jaar geleden niet naar Paul McCartney mocht, vind ik grappig. Natuurlijk ben ik er trots op dat ze hard door het huis Starman van Bowie zingen. Hoe is het toch mogelijk dat mijn kinderen – in de lawine van Spotify en Youtube als tieners mijn goede oude muziek kennen en waarderen?

Ik was pas echt verbaasd toen ik op social media foto’s zag van de kinderen van mijn vrienden in Roemenië (geboren na de revolutie). Ze dansen in clubs bij gigs van ‘Discoteca’ (dat klinkt al ouderwets nostalgisch) met op het podium diva’s uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Corina Chiriac, Stela Enache en Marina Voica klinken niet bepaald als David Bowie :). Toch trekken ze samen met het DJ-collectief ‘Discoteca’ volle zalen. Kinderen van mijn vrienden zingen de oude hits mee in de clubs van Boekarest, bij Electric Castle in Cluj Napoca en andere festivals. Pure nostalgie in een hippe jas.

IMG_0660
De drie deejays van Discotecă – Paul Breazu (Batiscaf), Vlad Stoica (Coughy) en Cătălin Matei (Sillyconductor) – noemen hun initiatief een “rompop discollective of sound archeology and neuro-sociological experiment”. Ik ga dit niet eens proberen te vertalen. Discoteca heeft (bijna) gepensioneerde artiesten weten te overtuigen om mee te doen. Al zes jaar zijn de zalen voortdurend vol bij optredens, dus ook met de kinderen van mijn vrienden. Heeft dit te maken met de goede DJ/ vinyl sets die door Paul, Vlad en Catalin gedraaid worden, met de artiesten die te gast zijn, met een gevoel van nostalgie of met de ‘trend’ dat de muziek uit de jeugd van je ouders best cool is? Ik heb geen idee.

IMG_0655

Kom op 1 december dansen! ‘Discotecă’ en de elegante Stela Enache (haar leeftijd vertel ik niet) treden dan eenmalig op in Den Haag met hun concert en ‘pop-up disco’. Het vindt plaats bij theater De Nieuwe Regentes als onderdeel van het jaarlijkse festival Spotlight: Romania #4 Film & Celebration.

Nota bene: De aftrap van de vierde editie van ‘Spotlight: Romania’ op 1 december 2018 staat de hele dag in het teken van de 100ste verjaardag van de moderne natie Roemenië. We verzorgen tijdens deze nationale feestdag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat films en activiteiten voor jong en oud, en voor iedereen die van Roemenië houdt of nieuwsgierig is naar de Roemeense cultuur. Op 7, 11 en 18 december zal De Nieuwe Regentes ook Roemeense films vertonen in het kader van het festivalprogramma Spotlight: Romania #4.

Foto’s: Discoteca

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS