Nieuwe Wortels

IMG_0952

Waar we nooit genoeg van zullen krijgen zijn de verhalen over dromen en verlangens van mensen. Er leven meer dan 30.000 Roemenen in Nederland. Wat weten jullie over deze mensen? Wie zijn ze? Hoe zit hun ‘weg’ in de Nederlandse samenleving eruit? Zijn ze gelukkig? Wat hebben ze geleerd? Journaliste Claudia Marcu en professor Alexandru Iosup hebben 52 verhalen verzameld van Roemenen die in Nederland wonen; een jaar lang hebben ze elke maandag op de Facebook pagina Nieuwe Wortels/  Noi Rădăcini een interview met ons gedeeld. 

Of je nu bent geëmigreerd om je liefde te volgen, op zoek naar werk en een beter leven, over de grens meer kan bereiken binnen je specialisatie of gewoon nieuwsgierig bent; de stap om je familie, vrienden en geboortegrond te verlaten is een emotioneel proces. Het laten groeien van nieuwe wortels is een volgende stap dat ook gepaard gaat met vallen en opstaan, hoop en verdriet. Het project  van Claudia en Alexandru heeft dit allemaal zichtbaar gemaakt.

Nieuwe Wortels – Verhalen van Roemenen in Nederland’ / ‘Noi Rădăcini – Povestile romanilor in Olanda’ hebben ze zich online als een vuurtje verspreid. Op de kop af twee jaar geleden zijn de twee auteurs begonnen met het verzamelen van persoonlijke verhalen. En in januari 2018 zijn ze gestart met het delen van deze verhalen op de sociale media. Het laatste half jaar hebben ze – samen met een fantastische, trouwe groep vertalers, fotografen, websitebouwers en ontwerpers aan een nieuwe website en boek gewerkt.

Bron: NedSib Foundation

Bron: NedSib Foundation

Op zaterdag 8 december is het boek ‘Nieuwe wortels/ Noi Rădăcini’ officieel gelanceerd in de bibliotheek van Deventer. In aanwezigheid van mevrouw Brandusa Predescu, de ambassadeur van Roemenië in Nederland. Meer dan 100 ‘vrienden’ namen het boek in ontvangst, dat door Jan-Willem Bos is uitgegeven, bekend van vele vertalingen van Roemeense literatuur in Nederland. In de eigen statistieken van de auteurs: na 2.100 opgenomen minuten, 314.000 opgeschreven en vertaalde woorden, 4.735 afgelegde kilometers naar en van de geïnterviewden was er eindelijk een 570 pagina’s tellend boek. Een document dat jullie kennis laat maken met een trotse groep die in Nederland een weg heeft gevonden.

Natuurlijk is ‘Noi Radacini’ ook een kennismaking met Claudia en Alexandru: hun passie voor de Roemeense gemeenschap in Nederland waarvan ze deel uit maken en hun liefde voor hun tweede vaderland. Koop het boek, bezoek de website, raak geïnspireerd en geef het door. Wellicht worden we liever voor elkaar als we meer verhalen lezen.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS